Choď na obsah Choď na menu
 


Starostlivosť

Na čo je potrebné myslieť pri výbere hračky?

Veľkosť: Bezpečnosť hračky závisí na veľkosti plemena. Každý pes má inú veľkosť ústnej dutiny, a je potrebné dbať na to, aby hračku, ktorú zvolíte, nemohol váš pes zhltnúť. Väčšina hračiek je totiž vyrobená z nestráviteľného materiálu. Väčšina psov má rada hru s loptičkou, ale nikdy nedávajte svojim psom loptičky príliš malé. Obľúbené medzi psami sú tiež pískacie hračky, ale u väčších plemien je dobré ich využívať len ako pomôcku pri výchove psa, pretože tieto hračky sú väčšinou z mäkkého materiálu, pes ich môže roztrhať a niektoré časti zhltnúť, čo pre neho rozhodne nie je zdravé. Tiež si uvedomte, že tieto hračky vyludzujú zvuky, ktoré môžu byť nepríjemné vám, aj keď vaše šteňa z nich má obrovskú radosť.

Materiál: Hračka by mala byť vyrobená z pevného materiálu tak, aby ju pes nemohol rozhrýzť, ale nesmie byť až taká tvrdá, že by mohla psa poraniť pri ohryzovaní. Pes dokáže hračku dlho a intenzívne žuvať, preto musí byť vyrobená zo zdravotne aj hygienicky nezávadného materiálu. Povrchová úprava hračky nesmie byť taká, aby sa z nej pri žuvaní uvoľňovali toxické látky. Hračka tiež nesmie byť zložená z niekoľkých dielov, ktoré by pes mohol prehltnúť. Veľmi nevhodné sú pre psa handrové hračky, ktoré rýchle roztrhá.

Tvar: Aj keď sa vám to môže zdať zanedbateľné, aj tvar hračky je pri výbere veľmi dôležitý. Hračka nesmie mať ostré hrany, nevhodne tvarovaná hračka sa taktiež môže psovi vzpriečiť medzi zubami, a pes môže spanikáriť.

Medzi hračky možno zaradiť aj žuvačky pre psy. Medzi psami sú taktiež veľmi obľúbené, zvlášť šteňatá veľmi radi žujú, pretože im to uľahčuje prerezávanie druhých zubov. Žuvačky bývajú vyrobené zo surovej kože, a sú vyrábané vo všetkých možných tvaroch a veľkostiach tak, aby boli pre psov príťažlivé. Majú tiež rôzne chute, takže je na vás, aby ste svojmu kamarátovi vybrali také, čo mu najviac vyhovujú a chutia. Tieto pochúťky by však pes nemal dostávať príliš často, pretože väčšinou nie sú prínosom k vyváženej potrave. Používajte ich skôr ako odmenu pri výcviku.

Starostlivosť o oči:
Zvláštnu starostlivosť o oči si zaslúžia krátkolebečné plemená, ako je napríklad mops, pretože majú sklon k slzeniu očí. Tiež psom, ktoré majú previsnuté spodné viečka, ako je baset či boxer, je nutné denne odstraňovať očný sekrét. Očné kútiky môžete otrieť jemným, neparfumovaným obrúskom alebo papierovou vreckovkou, ktoré navlhčíte bórovou vodou. Očistite psovi taktiež okolie očí, pretože sa tu usadzujú slzy a vytvárajú nepekné stopy.

Starostlivosť o uši:
Kontrolujte psovi pravidelne uši. Pozrite sa mu dovnútra, a pokiaľ uvidíte väčšie množstvo ušného mazu, musíte ich vyčistiť. Najväčšiu starostlivosť potrebujú plemená, ktoré majú dlhé, previsnuté uši. U týchto psov sa vstup do zvukovodu ľahko zanáša nečistotou, a stáva sa tak živnou pôdou pre baktérie a plesne. Na čistenie nikdy nepoužívajte vatové tyčinky, mohli by psovi spôsobiť poranenie. Uši čistite vatovým tampónom alebo mäkkým papierovým obrúskom, na ktorý nakvapkáte detský olejček. V špeciálnych obchodoch alebo veterinárnych ordináciách možno tiež kúpiť špeciálne prípravky na čistenie uší. Chĺpky, ktoré rastú vo vnútri zvukovodu je nutné opatrne vystrihnúť, odumreté chlpy možno vytrhať prstami.

Starostlivosť o pazúriky:
Psom, ktoré sa pohybujú prevažne na tvrdom povrchu, ako je asfalt alebo dlažba, sa pazúriky obrusujú samé a väčšinou ich nie je potrebné skracovať. Zvýšenú pozornosť pazúrikom venujte u malých plemien, ktoré svojou malou váhou nevyvíjajú pri chôdzi na tlapky dostatočný tlak a pazúriky sa tak nemôžu obrusovať, a u dlhosrstých plemien, u ktorých pazúriky nevidno. Prerastené pazúriky poznáte podľa toho, že sa pri došľapovaní ohýnajú smerom k zemi. Tiež pokiaľ je počuteľné klepanie pazúrikov pri chôdzi psa, je najvyšší čas ich ostrihať. Tým z vás, ktorí nemajú so skracovaním pazúrikov žiadne skúsenosti doporučujeme, aby vás tomuto úkonu naučil odborník. Pazúriky psovi tiež môžete nechať skrátiť u veterinárneho lekára.
Postup:
pri skracovaní pazúrikov používajte špeciálne klieštiky alebo gilotínové nožničky, ktoré možno dostať v predajniach s chovateľskými potrebami
pri strihaní pazúrikov u malých šteniat postačia obyčajné nožničky, neskôr už nie sú dosť silné a pazúrik by sa mohol odštiepiť
ukľudnite psa, behom tohto úkonu by mal byť kľudný a nemal by sa vrtieť
prehliadnite pazúrik a lokalizujte ružovkastú oblasť, u psov so svetlými pazúrikmi býva nechtové lôžko lepšie viditeľné

pazúrik odstrihnite kúsok od tohto miesta, kde je už neživé tkanivo
držte sa pravidla, že lepšie je pazúrik skracovať menej, než viac
najlepšie je skracovať pazúrik na niekoľkokrát po veľmi malých kúskoch, zvlášť u tmavých pazúrikov, kde je nechtové lôžko zle vidieť
nezabudnite na vlčie pazúry, ostrihajte ich rovnako, ako ostatné pazúriky
pokiaľ dôjde ku krvácaniu, nepanikárte, krvácanie rýchlo zastavte ľahkým tlakom, môžete použiť prostriedok pre zastavenie krvácania, ako je kamenec

Starostlivosť o chrup:
Starostlivosť o chrup psa je veľmi dôležitá, môžete tak predísť predčasnej strate zubov. U psov sa nevyskytuje zubný kaz tak často, ako u ľudí, ale majú väčší sklon k zápalu ďasien, ktorý môže spôsobiť, že zub nedrží v ďasnách pevne. Najviac náchylné k onemocneniam chrupu sú spoločenské plemená a psy, ktoré sú kŕmené mäkkou stravou. U psov, ktoré sú kŕmené napr. konzervovanou potravou, sa častejšie vyskytuje zubný kameň. V špecializovaných predajniach sú dostať rôzne žuvačky, ktoré zabraňujú tvorbe zubného povlaku a zubného kameňa. Na starostlivosť o chrup je potrebné psa navykať už od útleho šteňacieho veku. Chrup kontrolujte svojmu psovi minimálne raz za mesiac, a pokiaľ objavíte zubný kameň, nechajte ho veterinárnym lekárom odstrániť.
Čistenie zubov:
ku čisteniu používajte výhradne pomôcky, ktoré sú určené pre psov
otvorte psovi tlamu, zuby čistite zo všetkých strán, najviac pozornosti venujte okoliu ďasien, kde sa vytvára zubný kameň
spočiatku ku čisteniu môžete použiť zubnú kefku, neskôr vám možno bude viac vyhovovať kefka na prsty
zuby čistite veľmi opatrne
vyplachovať psovi tlamu nie je potrebné
pokiaľ nemáte s čistením zubov u psa žiadne skúsenosti, obráťte sa na veterinárneho lekára
na veterinárneho lekára sa obráťte aj v prípade, že pes už trpí nejakým onemocnením chrupu, napr. mu silne zapácha z tlamy, nadpriemerne sliní alebo ste objavili zlomený zub


Starostlivosť o srsť:

Starostlivosť o srsť vášho psa by sa pre vás mala stať pravidlom. Čím skôr ho tomu privyknete, tím lepšie sa potom dodržuje. Starostlivosti o srsť privykajte psa už od šteňaťa, a to najlepšie formou hry. Pokiaľ ste si vybrali dlhosrsté plemeno, venujte jeho srsti pravidelne aspoň jednu hodinu denne. Pokiaľ chcete dlhosrstého psa predvádzať na výstavách, je zdravá a upravená srsť jedným z dôležitých predpokladov jeho dobrého hodnotenia. U niektorých plemien by ste strihanie a úpravu srsti mali prenechať odborníkom, pokiaľ však nechováte výstavného psa, nie je to nutné.

Druhy srsti
· Dlhá srsť s podsadou - napr. bobtail, kólia, nemecký ovčiak, novofundlandský pes, špice
· Hodvábna srsť - napr. yorkšírský teriér, maltézský psík, afgánsky chrt, lhasa apso, pekingský palácový psík, všetci španieli
· Kučeravá (nepĺznuca) srsť - pudel, niektoré teriéry, napr. bedlingtonský, kerry blue
· Hladká srsť - môže byť krátka a jemná - napr. jazvečík, boxer, vipet alebo dlhšia a hustejšia - napr. labradorský retríver
· Hrubá a drôtovitá srsť - väčšina teriérov a bradáči
· Zvláštna srsť - naháči, puli, komondor


Dlhá srsť
Psa s dlhou srsťou stačí vykúpať dvakrát ročne, a to najlepšie na jar a na jeseň. V zimných mesiacoch psa nekúpte vôbec. Srsť prečesávajte najprv proti, až potom po srsti, v miestach, kde má pes slabiny češte srsť len v smere rastu. V období pĺznutia vyčesávajte psa častejšie. Srsť najprv vyčešte kovovým hrebeňom a vykartáčujte kefou s dlhými štetinami. Na česanie srsti pod bradou, chvostom a za ušami sa najlepšie hodí hustý hrebeň. Na veľmi hustú srsť, akú má napr. bobtail, môžete použiť silnú drôtenú kefu alebo hreblo s ohnutými drôtikmi.

Hodvábna srsť
Tento druh srsti vyžaduje veľmi veľa starostlivosti, pokiaľ starostlivosť zanedbávate, srsť sa skoro znečistí a plstnatie. Táto srsť vyžaduje častejšie kúpanie, asi tak raz za tri mesiace. Výstavným psom sa srsť natáča na papierové natáčky a olejuje. Srsť prečesávajte jemne kovovým hrebeňom, potom ju ešte raz učešte jemným hrebeňom a vykartáčujte kefou s dlhými štetinami.

Kučeravá srsť
Tento druh srsti prakticky nepĺzne, na druhej strane vyžaduje zvýšenú starostlivosť v podobe častejšieho kúpania a pravidelného strihania. U šteniat sa prvé strihanie robí zhruba vo veku pätnástich týždňov. Táto srsť tiež vyžaduje pravidelné kartáčovanie.

Hladká srsť
Starostlivosť o tento typ srsti je najjednoduchšia. Postačí ju občas vytrieť vlhkou handričkou, ktorá srsť zbaví prachu alebo gumovou rukavicou. Raz týždenne vykartáčujte srsť hrebienkom alebo rukavicou s prírodnými štetinami. U plemien s dlhšou, hustou srsťou na česanie použite hrebeň a štetinovú kefu. Po vykartáčovaní možno srsť vyleštiť jelenicou. Psa kúpte v prípade, že zapácha, väčšina nečistôt sa dá odstrániť vykartáčovaním. V prípade potreby môžete tiež psovi osprchovať len nohy a brucho, bez použitia čistiacich prostriedkov.

Hrubá srsť
Tento druh srsti je nutné často a pravidelne česať a kartáčovať. Pokiaľ sa srsti nevenuje dostatok starostlivosti, splstnatie. Srsť vyčesávajte kovovým hrebeňom a potom vykartáčujte kefou s dlhými štetinami. Väčšinu plemien s týmto druhom srsti je potrebné trimovať. Prvé trimovanie u šteniat urobte najskôr v štyroch mesiacoch veku.

Zvláštna srsť
Starostlivosť o tento druh srsti je rozdielna podľa plemena. Pravidelné a jemné česanie vyžadujú napríklad aj bezsrsté plemená. Šnúrky srsti, ktoré majú jedinci plemien puli či komondor sa nesmú rozčesávať, ale musia sa mastiť a splietať, aby sa zachovali.

POMÔCKY NA ÚPRAVU SRSTI

Každý pes by mal mať svoj vlastný hrebeň a kefu. Kefy dostať štetinové, vo forme kefovacích rukavíc a hladiace. V predajniach s chovateľskými potrebami je široká ponuka hrebeňov, kief a ďalších pomôcok, ktoré sú potrebné ku starostlivosti o srsť. Pre rôzne druhy srsti sú tiež potrebné prestrihávacie a prerezávacie nástroje. Nástroje uchovávajte v suchu, aby ste zabránili hrdzaveniu nožníc a nožov. Po skončení úpravy pomôcky očistite a uložte na bezpečnom mieste.

Použitie hrebeňa
Hrebeňov, ktoré sú určené na úpravu srsti psa je dostať mnoho druhov. Sú vyrobené z kovu alebo plastu. Plastové hrebene sa môžu ľahko lámať alebo ich psy môžu hrýzť. Každý hrebeň musí mať zaoblené ako hroty, tak aj hrany, aby srsť nepotrhal. Medzi jednotlivými hrotmi by mala byť medzera asi 2 mm, pre psy s jemnou srsťou môžete použiť hrebeň jemnejší. - riedkym hrebeňom najprv rozčešte srsť v krycej vrstve, pozornosť venujte miestam, kde je srsť splstnatená - k vyčesaniu odumretých chlpov použite hustý hrebeň - pokiaľ v srsti narazíte na splstnatené miesto, rozčesávajte ho po prameňoch alebo srsť oddeľujte prstami

Použitie štetinovej kefy
Táto pomôcka sa používa väčšinou ako dokončovací nástroj ku konečnej úprave prevažne dlhosrstých psov. Štetiny by mali byť tak dlhé, aby prenikli skrz srsť až na kožu. Pre psy s krátkou srsťou je lepšie použiť kefu s krátkymi štetinami. Dlhosrsté psy jemne kartáčujte proti srsti.

Použitie hladiacej kefy
Táto pomôcka sa používa na úpravu srsti prevažne krátkosrstých psov. Drôtené hroty pomaly ponárame do srsti a chlpy otáčame smerom na povrch.

Použitie kartáčovacej rukavice
Kartáčovacia rukavica sa používa na úpravu krátkosrstých psov, k uhladzovaniu srsti a odstráneniu odumretých chlpov. Na povrchu rukavice sú gumové hrbolčeky, krátke štetiny alebo drôtiky. Rukavica sa navlieka na ruku a srsť psa hladíme v smere rastu chlpov.

KÚPANIE PSA

Psa je nutné vykúpať, pokiaľ je špinavý alebo zapácha. Niektorú nečistotu, ako blato, možno po zaschnutí odstrániť vykartáčovaním. Niektorým psom stačí kúpeľ dvakrát ročne, iný pes potrebuje kúpanie častejšie. Príliš časté kúpanie zbavuje srsť psa prirodzenej mastnoty, a tak potom nie je toľko odolná proti vlhkosti. Súčasne s kúpaním vyperte psovi vybavenie jeho brlôžka. Prvý raz psa vykúpte najskôr vo veku šiestich mesiacov. Nikdy psa nekúpte, pokiaľ je vonku chladné alebo vlhké počasie.
· pred kúpaním psa vykartáčujte
· do vane dajte gumovú podložku, aby pes nekĺzal alebo nepoškrabal vaňu
· vaňu čiastočne naplňte teplou vodou a pripravte si všetko, čo budete ku kúpaniu potrebovať, teda šampón pre psy a nádobu, ktorou budete psa polievať
· vydvihnite psa do vane a odzadu ho polievajte vodou, až bude celá srsť dobre namočená
· použite šampón, hlavu psovi omývajte až nakoniec
· šampón zo srsti vypláchnite vodou
· využite kúpanie k tomu, aby ste prezreli psovi kožu
· po kúpaní psa dôkladne vytrite a vysušte fénom

Starostlivosť o labky v ZIME:

Nezabusdnie, že v zime je nutné takisto venovať zvýšenú starostlivosť i psím labkám. Solené cesty, veľké teplotné zmeny na povrchu kože, ktoré sú vyvolané prechodom z teplého prostredia na premrznutý chodník alebo do ľadovej kaše, môžu spôsobiť vážne kožné problémy.
Než sa psom výdete von, je vhodné namazať mu tlapky (musia byť bez zranenia) špeciálnou masťou, lekárskou vazelínou alebo i indulonou. U psov, ktorým prerastá srsť medzi prsty, je ideálne ju vystríhať. Po návrate z prechádzky labky umyť vlažnou vodou, dôkladne vysušiť a znovu ošetriť výživnou alebo ukľudňujúcou masťou (môže byť i kvalitná masť). Pokiaľ má pes na labke zranenie, môžete použíť špeciálne „topánočky“ vhodnej veľkosti. Tie si môžete kúpit vo firmách, ktoré vyrábajú potreby pre závodníkov so psím záprahom alebo si ich ušíť.

Cestovanie autom:

Pri ceste autom je nutné zabezpečiť psa tak, aby sa nemohol v priestore voľne pohybovať. Najbezpečnejšie je použitie prepravnej klietky. Môžete tiež použiť bezpečnostné pásy, ktoré sú určené pre psov. Pred cestou a v priebehu cesty by pes nemal dostať žiadnu potravu. Vodu musí mať však stále k dispozícii. V priebehu cesty robte prestávky(každú 1-2 hodiny), cez ktoré umožníte psovi prebehnúť sa a vyvenčiť. Nikdy nenechávajte psa samého v aute, a to ani v prípade, že si idete len na chvíľu odskočiť. Pri nekľudných psoch sa poraďte s veterinárom a na jeho doporučenie podajte psovi pred cestou ukľudňujúce prostriedky.

Cestovanie lietadlom:

Pri ceste lietadlom si v prvom rade vyžiadajte súhlas k preprave u aerolínií. Pes je v lietadle prepravovaný v plastovej klietke, pokiaľ nemáte svoju, aerolínie vám väčšinou nejakú poskytnúť. Pri použití vlastnej klietky pamätajte na to, že jej celková hmotnosť by nemala presiahnuť 8 kg a minimálne jedna strana klietky musí byť otvorená a zamrežovaná tak, aby pes nemohol vystrčiť von labku alebo ňufák. Klietka musí mať visačku s menom a adresou majiteľa. Dajte psovi do klietky aspoň jeho obľúbenú hračku, aby sa cítil lepšie. Aspoň 6 hodín pred cestou psa nekŕmte, nebude potom mať potrebu sa vyprázdňovať, vodu však musí mať neustále k dispozícii. Informujte sa u leteckej spoločnosti, či vám nedovolí prepravovať psa v priestore pre cestujúcich. Niektoré letecké spoločnosti vám to, po predchádzajúcom dohovore s kapitánom lietadla a za určitý poplatok umožnia. Z leteckej dopravy sú vylúčené hárajúce sa feny, choré zvieratá a šteňatá do veku 8 týždňov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.